Když si zakoupíme krásnou novou domácí pekárnu, tak už bychom měli mít základní povědomí o tom, jak v ní péct, nicméně pokud toto povědomí nemáte, tak nezoufejte a přečtěte si následující řádky.
V momentě jak pekárnu vybalíme z různých obalů a krabic, tak je třeba si vytáhnout návod, který musí být součástí každého balení domácí pekárny. Měl by být v češtině, pakliže je pekárna zakoupena v České republice. Než pekárnu zapnete, tak ji vymyjte studenou vodou. Stačí pouze hadřík namočený ve vodě. Je doslova nutností vymýt všechny části pekárny, které se dostanou do styku chlebem anebo nějakou jinou potravinou, kterou si chcete ve vaší nové pekárně upéct.
Pakliže máte vše umyto, tak se hodně doporučuje pekárnu nejprve vypálit. Takže vložte dovnitř prázdnou nádobu včetně hnětacích metliček a zavřete pekárnu. Poté si nastavte některý z programů určených k pečení a zapněte chod pekárny pomocí tlačítka Start. Pokud vypalujete pekárnu bez pečící nádoby, tak určitě nezapomeňte otevřít víko, jinak by mohlo dojít k jeho tvarové deformaci. Pekárnu nechte zapnutou po dobu zhruba 15 až 20 minut. U některých druhů pekáren je doba vypálení mnohem nižší, záleží na návodu přiloženém ke konkrétní domácí pekárně. Pokud se v průběhu vypalování objeví trocha kouře, tak se určitě nelekněte, není to na škodu.
Když je pekárna vypálená, tak můžete začít prvním pečením. Někteří doporučují pekárnu před tím, než do ní umístíte těsto vymazat máslem. Nicméně je třeba říct, že toto vymazání nemusí být určitě podmínkou. Než začneme dělat těsto, je třeba si vybrat některý z receptů. Na začátek je ideální výběr nějakého z receptů jednoduchých. Pokud možno z bílé mouky. Pakliže zvolíte napoprvé některou ze směsí, které se běžně kupují ve všech obchodech potravinami, tak vězte že byste měli do této směsi dát méně vody než je popsáno v návodu. Zhruba o 50 až 70 mililitrů. Pakliže bude těsto opravdu velmi vodnaté, tak není problém jej zahustit klasickou hladkou moukou.
Pakliže tedy první pečení uskutečníme s těstem na bílý chleba, tak vězte, že to připravíte následujícím způsobem. Nejprve si nachystáte veškeré suroviny, které budete potřebovat a poté vyjmete pečící nádobu a dáte do ní samotné hnětací háky. Nezapomeňte je pořádně ukotvit, ať potom nezpůsobí nějaké nepříjemnosti. Suroviny budete přidávat v tomto pořadí. Nejprve nalijete do nádoby vodu, a to v množství 300 mililitrů. Poté je třeba odvážit si 500 gramů hladké mouky. Tu pak nasypete do nádoby s vodou. Do jednoho rohu je potřeba nasypat sůl a do druhého cukr. Co se týká množství těchto základních kuchyňských surovin, tak by vám měly stačit dvě lžičky jak cukru, tak soli. Jinak cukr se používá pouze u čerstvého droždí. U sypkého není třeba! Pakliže chcete mít chléb kmínový, tak do dalšího rohu nasypte kmín. Velmi důležitou přísadou, bez které by chléb asi jen těžko vykynul, je droždí. To dáme do důlku, který uděláme uprostřed těsta. Pakliže používáte sušené droždí, tak jeho množství bude odpovídat jedná lžičce. Pokud se rozhodnete pro droždí čerstvé, tak ho stačí zhruba jedna čtvrtina kostky.
Pakliže máme vše hotovo, tak vložíme nádobu do pekárny, zvolíme základní program zapneme start. Samotná délka pečení se pohybuje kolem tří a půl hodiny. Pekárna by měla vše obstarat sama automaticky. Vy si jen kontrolujte občas konzistenci samotného těsta. To by se nemělo lepit a měla by vzniknout tvarově jakási koule. Pokud těsto nebude odpovídat, tak klidně otevřete víko a přisypte trochu mouky. V průběhu hnětení lze také do chleba přidat různá semínka. Po hnětení následuje kynutí. Poté co pekárna dopeče, tak vás pochopitelně pomocí signálu upozorní na tuto skutečnost a vy budete mít svůj první podomácku upečený chleba. Vezměte si rukavice a můžete servírovat. Pokud se vám nechtějí uvolnit hnětače z chleba, tak jim trochu pomozte.