Jak upéct chleba v domácí pekárně

14.10. 2013 • Jídlo 5071x

V poslední době se poměrně rozmohlo domácí pečení chleba v malé pekárně. Tyto přístroje se rozšířily mezi lidi a ti se snaží o přípravu vlastního chleba. Nejedná se o žádný extrémně náročný úkol, nicméně určité principy a zásady se dodržovat prostě musí. Jak tedy na přípravu dobrého chleba v domácí pekárně? Na to se podíváme zblízka na několika příštích řádcích a čtenáři by si měli odnést informaci o tom, že pečení domácího chleba není složité a zvládnou to sami.

Před prvním pečení chleba se každému na mysl vyrojí celá řada myšlenek a otázek. Pečení chleba se dá označit za takový malý obřad, na jehož přípravu si člověk musí udělat dostatečnou porci času. V zásadě nezáleží na tom, jestli pečení svěříte domácímu automatu nebo vlastním rukám. Při přípravě domácího chleba budete využívat v podstatě všechny smysly, protože využijete chuť, hmat, sluch, čich i zrak. Příprava by se na první pohled mohla zdát poměrně jednoduchou, jelikož není zapotřebí až tak moc surovin a většinu z nich ještě ke všemu mívá člověk doma. Zdání ovšem klame a aby se vychytaly všechny problémy, bude zapotřebí dostatečný trénink. K pečení je potřeba hlavně mouka. 

Začít by se mělo pšeničnou hladkou moukou a třetina se dá nahradit za pomoci pšeničné mouky celozrnné. Pšeničná mouka obsahuje velké množství lepku, a proto hodně dobře kyne. Jakmile získáte dostatek zkušeností v práci s pšeničnou moukou, můžete zkusit začít experimentovat s žitnou, ovesnou či pohankovou moukou. Ze začátku je ovšem pouze přidávejte do pšeničné mouky. Pro přípravu domácího chleba bude zapotřebí připravit si pět set gramů pšeničné mouky, která se nasype do dostatečně velké mísy. Při přípravě domácího chleba se často používá vlažná voda. Část vlažné vody se dá nahradit také za pomoci kefíru, smetany, několika lžic jogurtu a lžíce oleje. V případě, že do chleba hodláte přidávat třeba krájenou cibuli či nastrouhanou mrkev, musíte odebrat trochu tekutiny. Velice záleží také na použité mouce, protože každá z nich má jinou vlhkost a každý druh mouky je jinak nasákavý. Ideální určitě nejsou ani některé hotové směsi na přípravu chleba, protože mají často v receptu uvedeno větší množství vody, než jaké je jí skutečně zapotřebí. Na oněch pět set gramů mouky pro začátek vystačí zhruba tři sta až tři sta dvacet mililitrů vlažné vody.

Dále bude nutné se rozhodnout, jestli přidat droždí, nebo kvásek. Pro začátečníky je jednodušší určití droždí, které se dá koupit v obchodě a na jeden chleba ho bude stačit půlka kostky, což by mělo být přibližně dvacet gramů. Droždí se dá klidně nakoupit do zásoby a zmrazit. Před pečením se zmrazené droždí dá jenom do vlažné vody omladit. Droždí se musí rozdrobit do vody, rozmíchat a přidat k tomu polovinu lžičky cukru. Kvásek z droždí vzejde na teplém místě. Pro případ, že někdo má více v oblibě zdravou výživu, může si připravit žitný kvásek, nicméně to už je trošku náročnější práce a pro úplného začátečníka určitě není nejvhodnější. Droždí se dá považovat za takovou jistotu. Do mouky se musí přidat ještě další ingredience. Dá se do ní lžička soli a lžička drceného kmínu. Směs se musí důkladně promíchat a v mouce se následně musí udělat důlek, do něhož se přilije kvásek. Poté už můžete začít mísit. Kromě základních ingrediencí se samozřejmě nemusíte omezovat a do chleba lze přidat i další přísady. Do směsi se tedy mohou přidat nahrubo nasekané ořechy, lžička sušeného mletého česneku, semínka slunečnice, dýně, vločky, zelena sekaná nať petržele či pažitky, nahrubo nastrouhaná mrkev nebo třeba najemno nasekaná cibule. 

Fantazii se zde v podstatě meze nekladou a můžete si vytvořit zajímavý chléb, který nikde jinde prostě neseženete. Nejprve se směs promíchá vařečkou, ale později už se nevyhnete tomu, že musíte do těsta zabořit i vlastní ruce. Nejprve se těsto hněte v míse, ale jakmile se veškeré přísady spojí, těsto se vyklopí na pomoučený vál a dále se zpracovává za pomoci rukou. Podle potřeby můžete přidat vodu po lžících nebo mouku. Čím důkladněji se těsto propracuje, tím by výsledný chléb měl být kypřejší. Díky hnětení se z mouky uvolňuje lepek a ten má právě na starosti dobré nakynutí těsta. Po zpracování těsta by měla vzniknout vláčná nelepivá koule, protože příliš řídké těsto by bylo na škodu a při kynutí by se rozjelo na placku. Naopak z tuhého těsta by vzniknul suchý drobivý chléb. Určitě to chce trochu tréninku, ale po vícerém pečení chleba už pravděpodobně tu správnou konzistenci těsta poznáte a nebudete s tím mít pražádný problém.

Chleba by samo sebou měl být patřičně nadýchaný, a proto musí těsto dobře nakynout. Těsto si tedy dejte do mísy, kde ho poprášíte moukou na povrchu a přikryjete ho utěrkou. Dále se těsto vyklopí zase na vál, kde se znovu propracuje a vytvaruje se z něho šiška. Je nutné si dopředu připravit plech na pečení a vyložit ho pečicím papírem. Na něj se pomalu přenese šiška, která se přikryje a opět nechá minimálně půl hodiny až jednu celou hodinu kynout. Minimálně půl hodiny před samotným pečením se musí rozehřát také trouba, ve které se bude chleba péct. Trouba by se měla rozehřát na dvě stě dvacet stupňů Celsia. Vložit by se do trouby měl vložit kastrůlek s vodu, který se před pečením vyndá. 

Mřížka na plech se umisťuje do spodní třetiny trouby. Až bude těsto vhodně nakynuté, opatrně se potře slanou vodou. Slaná voda se vytvoří tím způsobem, že do půlky hrnku vlažné vody se rozmíchá jedna čtvrtina lžičky soli. Poté těsto dejte do rozpálené trouby a můžete ho péct při vysoké teplotě zhruba deset minut. Pak se teplota sníží na sto sedmdesát stupňů Celsia a chléb se pozvolna dopéká přibližně dvacet minut až půl hodiny. Asi po dvaceti minutách, jakmile kůrka zhnědne, můžete otevřít troubu a chleba potřít slanou vodou. Chleba se také může vysunout z plechu a položit přímo na mřížku v troubě. Tím se chleba propeče stejnoměrně z obou dvou stran. Upečený chleba o hmotnosti necelého kilogramu se dá vychladnout na kovovou mřížku, jako která může posloužit třeba grilovací rošt z mikrovlnné trouby. Chléb musí chladnout několik hodin a teprve pak se dá zabalit do mikrotenu. Doma vyrobený chleba bohužel nemá příliš velkou trvanlivost a už druhý den nebývá příliš dobrý. To platí pro přípravu chleba v troubě, ale samozřejmě existují také automatické přístroje, které většinu práce udělají za vás.

Pokud vyloženě nechcete jako začátečník hníst těsto, pak existuje samozřejmě i varianta chleba bez hnětení a to i ve více než jedné verzi. Pokud máte kvásek, můžete si připravit Šumavu bez hnětení, na což nevydáte příliš úsilí a má kyselkavou chuť, kmínovou vůni a dobrou strukturu. Pokud kvásek nemáte, můžete si vytáhnout kousek droždí a zamíchat těsto na pšeničný chléb bez hnětení. Chuť má tento chléb oproti běžně kupovanému pečivu z droždí jinou. Je posílená o dlouhé kynutí a struktura neztratila nic na své kyprosti. A to ani nemusíte hníst, protože to za vás obstará samotné těsto. Chléb je ve výsledku velice bublinatý a skvěle se k němu hodí máslo, med, marmeláda a podobné pochutiny. Domácí chleba se ovšem nemusí vždycky povést, a proto ještě na závěr článek doplníme o několik tipů, co by se mělo pro správnou přípravu domácího chleba dodržet. Základem pro dobrý chleba je vhodný výběr mouky. Určitě není jedno, jakou mouku na přípravu chleba pořídíte. 

Čím více lepku obsahuje, tím lépe. Obyčejná mouka není úplně nejvhodnější na přípravu dobrého chleba a lepší je si zvolit takový druh, který nese označení chlebová mouka. Mouka by se zároveň měla před použitím řádně prosít. Zajistit se musí také správný podíl vody a mouky, protože jinak by těsto nebylo dobré a nemohl by vzniknout kvalitní chleba. V zásadě je jedno, jestli se těsto připravuje ručně, v robotu či v pekárně. Oproti ruční přípravě je ta strojová výhodnější v tom, že do práce nemusí člověk vložit tolik energie. V případě použití domácí pekárny se vyplatí přečíst si manuál a postupovat přesně podle něj. Základní předpoklad pro přípravu dobrého těsta a tím i chleba je, aby se nespěchalo, protože třeba běžné pšenično-žitné těsto se musí nechat kynout hned natřikrát a postup bude trvat minimálně tři hodiny. Těsto se musí propracovat a nechat kynout do té doby, než zdvojnásobí svůj objem. Na přípravu chleba by si člověk měl raději vyhradit minimálně tři hodiny, ale celý proces se může klidně i o dalších několik hodin prodloužit, takže s tím dopředu počítejte. Příprava vlastního chleba je každopádně zajímavou zkušeností a určitě se vložená energie vrátí v podobě lahodného pokrmu.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho prosím :-)
Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Jídlo'
Tipy na jiné články