I když je dávnou pravlastí čaje Gunpowder Čína, významné plantáže dnes nacházíme také na Srí Lance nebo na Taiwanu. Tento čaj se těší značné popularitě po celém světě. Klíčovou otázkou však je, jak vlastně gunpowder správně připravit? Bohužel, neexistuje jen jedna správná odpověď. Záleží totiž na každém jedinci, zda je mu bližší čínský nebo západní styl přípravy.
V Maroku je gunpowder jednou z hlavních ingrediencí při přípravě tradičních nápojů z máty. Pokud mluvíme o hlavních způsobech přípravy tohoto čaje, máme v zásadě dvě hlavní možnosti. První vychází z tradiční přípravy pěstované už od dob starověké Číny. Tento způsob je časově náročnější, ale jeho velkou výhodou je tisíciletá zkušenost, která za tímto způsobem přípravy stojí. Díky tomu je možné docílit nejvýraznější chuťové plnosti, jaká se dá z tohoto čaje získat.
Při příležitosti přípravy tohoto čaje se rozhodně doporučuje používat tradiční čínský servis. Do tzv. galwanu se dá požadované množství čaje a zalije vroucí vodou. Zamíchá se a rovnou se nalévá do připravených šálků. Tato první várka je určena pouze k zahřátí nádobí a rozbalení čajových lístků. Čaj se znovu zalije vodou o teplotě cca 90 – 95°C a nechá asi tak minutu odstát. Pozor! Tento čaj je nutné přesně dodržet. Jestliže se doba louhování přežene, výsledná chuť bude jiná a čaj rozhodně nebude tak dobrá. Tak to je.
Styl, jakým se již po dlouhá léta připravuje gunpowder za hranicemi Číny, je přeci jen něco snazší, byť se v hlavních bodech neliší od klasické čínské přípravy. I v tomto případě se čaj louhuje pouhou minutu. V tomto případě ale bude naprosto dostačující normální konvice a šálky. Do konvice nasypeme čaj v množství cca jedné lžičky na každých 150 ml čaje. Zalijeme vodou o teplotě kolem 90°C. První dávku je vhodné opět použít pouze na zahřátí nádobí, ale rozhodně to není nutné. Stačí minuta a čaj je hotový.
Abyste si mohli vychutnat čaj gunpowder skutečně té nejvyšší kvality, je důležité předem vědět, jak jej skladovat. I dnes se v některých domácnostech můžeme setkat s tím, že je čaj skladován v papírovém pytlíku, který se nachází blízko sporáku na okenním parapetu a je tak celý den vystavený slunečním paprskům. Samozřejmě. Je to řešení, ale rozhodně vám tento způsob skladování nezajistí dlouhodobé uchování jeho účinků. Kam tedy s tímto čajem? Není to tak těžké. Důležité je zabránit kontaktu čaje se vzduchem. Jinak totiž hrozí riziko oxidace, která razantně snižuje kvalitu čaje. Je proto vhodné – společně s prvním balíčkem gunpowderu – pořídit také uzavíratelnou nádobu, kde bude čaj chráněn před světlem a přístupem vzduchu.
Důležitými pokyny pro skladování je to, aby čaj nebyl vystaven přímému slunečnímu svitu a také aby byl uschován spíše na chladnějším místě. Ideální je tedy umístit nádobu s čajem do spíše nebo do komory. Tam se na ně nedostane slunce a pravděpodobně zde bude také chladněji. Obecně je vhodné jakékoliv temné místo.
Pozoruhodnou, ale také často zavrhovanou, skladovací metodou je uložení čaje do lednice. Právě při uchovávání čaje v lednici tkví tajemství sytě zeleného nálevu. Pokud budeme gunpowder skladovat ve spíži, určitě uchováme jeho chuťové vlastnosti i specifické aroma. Jeho nálev však bude spíše nažloutlý. Skladujeme-li ale gunpowder v lednici, jeho barva bude vždy sytě zelená.