Cukr ovlivňuje náš život a najdeme jej v hodně potravinách. Může být umělý cukr a přírodní cukr. Přírodní cukr je pro lidský organismus lepší a zdravější. Nachází se hlavně v ovoci. Ten umělý cukr tělo také potřebuje, ovšem to je nutné redukovat. Umělý cukr je často v čokoládě a podobně. Zkrátka ve sladkostech. Každý cukr lidské tělo potřebuje, ale je nutné jej konzumovat s mírou a umět jej redukovat. Ono totiž všeho moc škodí. Pokud budete nadměrně konzumovat sladké, začnou se vám na těle ukládat tuky a pak se stane, že okolo bříška budete mít nevzhledný tukový pás, který tam kdysi nebýval. Proto je potřeba se nad tím zamyslet a jíst cukry ovšem střídmě. Samozřejmě jsou chvíle, kdy potřebujete doplnit energii a potřebujete se uklidnit, tak poté si čokoládu dejte. Ovšem vychutnávejte si ji, nejen kousejte a přitom ani pořádně nevíte, jak ona čokoláda vlastně chutná. Když si čokoládu vychutnáváte, tak dokonce nemusíte sníst celou tabulku, ale stačí vám pár kostiček a účinek a zklidnění nervů se dostaví.
V České republice je víc než osm tisíc lidí, kteří trpí cukrovkou. Zajímavé je, že cukrovka více postihuje ženy, takže v těch osmi tisících jsou ženy více zahrnuty. Podle propočtů hrozí cukrovka každé druhé ženě. Samozřejmě, pokud máte predispozice v rodině, riziko je pro vás o něco větší. Ovšem není to jen tak, že pokud nikdo v rodině neměl cukrovku, vy ji také mít nebudete. To opravdu není pravda a cukrovka může postihnout kohokoliv. Prakticky by se dalo říci, že cukrovka je takovou epidemií třetího tisíciletí. Jak se cukrovce vyhnout? Co udělat pro to, aby cukrovka nebyla součástí vašeho života. Jak se zkrátka nestát diabetičkou? Máme pro vás pár rad, jak se diabetičkou nestát.
1. HLÍDAT SI VÁHU
Riziko onemocnění se může snížit tím, že si budete hlídat váhu. Váha by neměla kolísat, měla by být průměrně stejná. Navíc, pokud nepatříte k lidem, kteří jsou podvyživení, je dobré zhubnout o pět procent celkové homotnosti, v tuto chvíli tak snižujete riziko cukrovky až o sedmdesát procent.
2. PŘEDKRM
Je dobré snížit rychlost vstřebávání cukrů. Jak? Vhodným předkrmem. To může být například trocha zeleninového salátu s troškou vinného octa. Obsažené kyseliny tak výrazně snižují glykemický index. Podobně můžete použít citrónovou šťávu či kyselé ovoce. Zpomalováním vyprazdňování žaludku dochází právě k snížení rychlosti vstřebávání cukrů, což také pomáhá k tomu, aby z vás nebyla diabetička.
3. CHODIT
Jdete na drobný nákup a hned berete auto? Jezdíte doma výtahem, přesto to máte tři patra? Do práce to máte kousek, přesto jezdíte autem? Choďte zkrátka pešky. Na drobné nákupy, do schodů (pokud nebydlíte ve dvanáctém patře), pokud do práce dojdete pešky, jděte. Auto nechejte doma. Pomůže to vašemu zdraví, protáhnete si celé tělo, zvýšíte fyzickou kondici a také něco málo zhubnete. Lidé, kteří cvičí minimálně třicetpět minut denně, snižují riziko cukrovky až o osmdesát procent.
4. CEREÁLIE
Kvalitní cereálie jsou velmi zdravé, ovšem nemají jen tuto přednost, ale řadu dalších. Pokud pravidelně konzumujete cereálie, přispívá to také k prevenci a to nejen cukrovky. Vhodné jsou cereálie, které jsou s vysokým obsahem vlákniny a budou bez přidaného cukru. Proto je dobré číst pečlivě, co které cereálie obsahují.
5. KÁVA
Je to velmi zvláštní, ale je to tak. Ti co denně vypijí čtyři a více šálků kávy mají mnohem menší riziko cukrovky, než ti, kteřé pijí kávu jen po jednom šálku, či nepijí kávu vůbec. Káva bez kofeinu nemá žádný účinek, tudíž proti cukrovce nijak nezabírá a nesnižuje riziko.
6. FAST FOODY
Pokud ve vašem jídelníčku figurují fast foody avy se jimi stravujete, jste na nejlepší cestě jak se diabetičkou stát. Pokud jíte ve fast foodech více jak dvakrát týdně, samozřejmě rapidně přiberete na váze a objevují se u vás také různé faktory, které cukrovce napomáhají. Pokud však fast foody máte rádi a nechcete se jich úplně vzdát, omezte je na minimum.
7. ZELENINA ANO, TMAVÉ MASO OMEZTE
Zelenina je velmi zdravá, tohle ví určitě všichni. Pokud konzumujete tmavé maso velmi často, zvyšuje se u vás riziko cukrovky. Pokud si jej dopřejete občas, riziko je minimální. Všeho s mírou, jak už bylo výše zmíněno.
8. NESTRESUJTE SE
Ono se to možná lehce řekne, ale věřte, že je to pravda. Na stres tělo přirozeně reaguje. Buší vám srdce, zvedá se vám tlak, zkracuje se dech, zrychluje se tep a stahuje se žaludek, že nemůžete vůbec nic jíst. V těle se navíc děje i to, že vám při stresu vylétne hladina krevního cukru. Proto se vyhýbejte stresu. Jak? Cvičte jógu, kalanetiku a podobně, meditujte, odpočívejte a rozmazlujte se.
9. SPÁNEK
Je také důležitý. Pokud jdete spát vystresovaní, většinou ta noc nestojí za nic, znáte to. Ideální noční spánek je šest až osm hodin. Méně než šest hodin spánku přináší vysoký krevní tlak, více než osm hodin spánku pak přispívá k cukrovce.
10. KREVNÍ TESTY
Cukrovka se projevuje obvykle velmi nenápadně a tak se stává, že mnohdy o ní nevíte. Potrápí vás až ve chvíli, kdy se rozvine do většího stádia. Cukr pravidelně sledujte, je to taková prevence. Navíc, pokud máte v rodině někoho, kdo měl cukrovku, vedete nezdravý životní styl, ponocujete, rádi jíte ve fast foodech, nepijete kávu, jíte hodně červeného masa a podobně, měly by, jste hlídat cukr v mladším věku. Cukr by, jste pravidelně měly kontrolovat od čtyřicetipěti let.
11. SKOŘICE
Na snížení cukru v krvi se hodí skořice. Látky, které skořice obsahuje, obsahují enzymy. Tyto enzymy stimulují inzulínové receptory. Navíc skořice pomáhá také snižovat cholesterol a triglyceridy. Kde takovou skořici můžete použít? No, například si upečte jablkový závin, kde si dáte skořici, posypejte si skořicí jablka, posypejte skořicí například buchtu a podobně. Se skořicí se dají vykouzlit také slané recepty.