Již několik lžic konopných semínek obsahuje esenciální mastné kyseliny (konkrétně omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, navíc v ideálním poměru 1:3) a jedná se navíc o kompletní zdroj rostlinných bílkovin. Podobným zdrojem je v rostlinné říši již jen jihoamerická obilnina quinoa. Konopná semínka se navíc skvěle hodí i pro použití v kuchyni. Vyznačují se příjemnou ořechovou chutí, něco mezi piniovými ořechy a slunečnicovými semínky. A co všechno ještě bychom o nich měli vědět?
Řadí se konopná semínka k drogám?
Třebaže konopí seté a marihuana pocházejí z jediné rostliny (druh Cannabis sativa), ve skutečnosti jde o dvě rozdílné rostliny. Celkem známe dvanáct druhů konopí pěstovaných pro potravu a ani jeden z nich neobsahuje více než 0,001 % tetrahydrocannabiolu (neboli THC, což je hlavní složka marihuany). I pokud sníte konopných semínek více než nadměrné množství, nebudete tedy pod vlivem drog. Přítomnost THC nelze prokázat. Konopná semínka jsou z toho důvodu plně legální a seženete je třeba v obchodech se zdravou výživou. V současné době se konopí pěstují hlavně v Číně a Kanadě, v řadě dalších států však probíhá proces legalizace jeho pěstování.
Vše, co potřebujete znát
Drobounká konopná semínka mají hnědou barvou, jsou na povrchu tvrdá a ukrývají měkké jádro bílé nebo světle zelené barvy. Obsahují velké množství esenciálních aminokyselin, které si náš organismus neumí sám vyrobit, takže je musíme přijímat v potravě. Dále jde o cenný zdroj bílkoviny a omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Po oloupání získáme tzv. „srdce“ konopných semínek, ze kterých se průmyslově vyrábí konopné oleje a další produkty.
Jak konzumovat konopná semínka
Možností, jak konzumovat konopná semínka, je nespočet. Fantazii se meze nekladou, takže se dají třeba nasypat do jogurtu, přidat k ovesným vločkám nebo do cereálií, ve slané kuchyni pak budou sloužit jako součást dipů a salátů. Osoby alergické na lepek mohou konopnými semínky nahradit třeba strouhanku. Pokud smícháte konopí s vodou, získáte tzv. konopné mléko. To se dá používat jako zajímavá alternativa ke klasickému kravskému mléku. Velkou výhodu konopných semínek je jejich stravitelnosti pro lidi trpící alergií na oříšky. Nejedná se totiž o oříšky (i přes zmíněnou oříškovou chuť).
Konopný olej má obdobné využití jako olej olivový olej, pouze je třeba si dát pozor, aby neprošel vyššími teplotami, které degradují cenné omega mastné kyseliny. Místo teplé kuchyně se doporučuje jeho užití do různých salátových dresinků, případně jím lze zastříknout uvařené těstoviny nebo grilovanou zeleninu.
Přínosy pro naše zdraví
Konopná semínka jsou nenahraditelná jakožto kompletní zdroj bílkovin rostlinného původu a omega mastných kyselin. Jedna porce konopných semínek (tj. dvě polévkové lžíce) obsahuje zhruba 11 gramů bílkovin a 10 gramů omega mastných kyselin. V konopí nalezneme také všech devět esenciálních aminokyselin, jež si náš organismus není schopen sám vyrobit.
Konopný olej získávaný lisováním konopných semen obsahuje mastné kyseliny stejně jako ořechy nebo jiné rostlinné oleje.
Tipy pro nákup konopných semínek
Vysoký obsah omega mastných kyselin má jeden negativní vedlejší účinek, a sice zvýšenou kazivost konopí (zejména při uskladnění v dosahu slunečního světla). Při nákupu si tedy vždy dobře prohlédněte konkrétní výrobek. Obal by měl být pokud možno neprůhledný, dokonce i malé průhledné okénko vede k rychlejšímu žluknutí omega mastných kyselin. Kupujte výrobky s nejčerstvějším datem výroby.
Skladování konopných semínek
Jakmile balíček jednou otevřete, nadále je třeba jej skladovat ve vzduchotěsné nádobce. Dobu trvanlivosti prodloužíte jeho umístěním do chladničky či mrazáku, kde vydrží bez změny kvality asi rok. Pokud konopná semínka skladujete v neprůhledné nádobě při pokojové teplotě (například ve spíži), jejich životnost bude tři až čtyři měsíce. Že již uplynula doba trvanlivosti, poznáte jednoduše tak, že ucítíte zatuchlinu. V takovém případě semínka raději nepoužívejte.